Hovedinnhold

Våren er her! I denne blogg artikkelen vil jeg gi tips og råd for hvordan du kan styrke din kropp og ditt sinn i denne aktive årstiden. Jeg tar for meg vårens betydning utifra Tradisjonell Kinesisk Medisin, fem element teori og gir noen generelle tips og råd om mat og urter som er fine for å styrke og rense kroppen om våren.

 

blue flower

 

Du har sikkert lagt merke til den fantastiske grønnfargen som er på gress og trær om våren? En frisk, energisk, klar, nesten neongrønn farge. Våren er fødselens tid, naturen fødes på ny. Den samme revitaliseringen foregår i menneske kroppen om våren. Vi kjenner det på oss som "våryr".

Om våren bryter yang-kraften fram. Yang-kraften er i østlig filosofi den kraften som forbindes med solen, himmelen, dagen og utadrettet virksomhet. Trærne får knopper og strekker sine grener mot verden. De svaier i vinden, fulle av livskraft.

Kroppen vår påvirkes også av denne yang-kraften. Når yang kraften bryter fram i kroppen, kvitter den seg med gammel energi og slagg stoffer den ikke behøver lengre.

I tradisjonell kinesisk medisin (TKM), er hvert organ i kroppen forbundet med en følelse. Vår kraften er forbundet med leveren og galleblæra og følelsene sinne og frustrasjon. Vi har det i det norske språket også; "så sint at...edder og galle..." Våren anses i TKM også for å være forbundet med fargen grønn, vind, øynene og kroppens muskler og sener. 

bananas 2

 

I barneqigong er øvelsene knyttet til et dyr. Dyret symboliserer de forskjellige elementene i 5 element teori i  Tradisjonell Kinesisk Medisin. Apen symboliserer vårens tilstand. Den beveger seg raskt, er myk og spenstig og ser seg stadig om etter nye muligheter. Den bruker øynene for å se seg om til høyre og venstre og opp og ned når den leter etter bananer. Når den får øye på bananene går øynene trill rundt i hodet på den :-)  Våren er en fin tid å gjøre øvelser som dette for å styrke øye muskler og sener.

Ape øvelse :-) 

Se til høyre side, så til venstre side, så langt du klarer, tre ganger til hver side. Se opp mot taket og ned mot gulvet, tre ganger i hver retning. Lag store sirkler med øynene, tre ganger til høyre og tre ganger når du roterer øynene til venstre. Det er bare øynene som skal bevege seg, ikke hode. Gjør denne øvelsen hver morgen og kveld, og du vil kan hende merke forbedring både på rynker og syn.

 

Leveren forbindes med følelsen sinne og frustrasjon, som med sin vårkraft ofte baner vei for forandringer. For mye sinne, ubrukt og tilbakeholdt sinne, vil kunne skade leveren. 

Turer i skog og mark, meditasjon og fysisk aktivitet som qigong kan hjelpe på å balansere følelsene av sinne og frustrasjon om våren. Det handler om å bli kvitt det gamle for å få plass til det nye. Tenk på det når du går tur i skog og mark. La jorden obsorbere gammelt sinne og frustrasjon, og tenk at du fylles opp med ny livgivende energi.

Sterke følelser skader i første omgang sine respektive organ, dernest sprer effekten seg til de andre organene. Om leveren skades av overdrevne raseriutbrudd, vil dens qi-kraft ha negativ påvirkning på milt og magesekk. Det oppstår en ubalanse i lever og milt som i sin tur leder til mage-og tarmbesvær.

 

raindrops

 

Maten vi spiser bør tilpasses naturens gang.

Mat karakteriseres i TKM som kald, sval, varm eller het – og i smak er den sur, bitter, søt, sterk eller salt. De fem smakene når magen og fordeles dit de bringer glede. Det sure fremmer leverens energi, det bitre hjertet, det søte milten, det sterke lungene og det salte nyrene.

Våren er tiden for å både styrke og rense leveren. Om man vil styrke leveren skal man helst velge sur og søt mat og komplementere med de andre smakene i passelig mengde.

Om våren vil krydret mat fordrive tegn til forkjølelse. Du har verdens beste forkjølelses urt rett utenfor husveggen. Løvetann. De første skuddene er best og inneholder mest yang-kraft. Plukk ferske blader og putt i salaten. Det smaker bedre enn ruccula salat!  Du kan også bruke det i wok eller lage te av bladene. Løvetann holder forkjølelse og hoste borte.  I Kina ble løvetann brukt som en av fire hovedingredienser i deres urtevariant av svineinfluensa vaksinen.

Brennesle renser både nyrer og lever om våren. Det finnes mange gode oppskrifter på brennesle suppe som også barna synes er gode.

Leveren trenger c-vitamin som finnes i syrlige frukter. Disse hjelper kroppen å skille ut slaggprodukter. Masse god c-vitamin har du også i Skvalderkål, som du finner rett utenfor husveggen. Skvalderkål kan fint brukes i salater og i wok sammen med løvetann.

 

Her kommer flere helsebringende vår-råd:

Masér gjerne hodebunnen hver morgen. Det setter fart i sirkulasjonen og løser opp blokkeringer for qi og blod. Håret får mer næring og røttene bedre grep. Det forbedrer syn, hørsel, lindrer hodepine og forebygger forkjølelse.

Pass på at du får tilstrekkelig søvn. Legg deg tidlig, stå opp tidlig. Spis næringsrik og variert kost. Vær ute i frisk luft og beveg deg. Sørg for ikke å kle deg for tynt.

Følg treets myke vekst om våren. Vær rolig og behersket, glad og avslappet, ikke irritert og sint.

 

Kinesisk visdomsord:
“Still vreden for å styrke livet, gruble mindre for å styrke ånden, spar på ordene for å styrke qi og slå bort selviske tanker for å styrke hjertet.”